Jelínek Antonín Med květový slunečnice 980 g
Med květový slunečnice od včelaře Antonína Jelínka z Dětkovice Med pochází z oblasti Velkého Kosíře, který je výrazným vrchem v geomorfologickém podcelku Bouzovská vrchovina - nejjižnějším to podcelku Zábřežské vrchoviny
Med je hustá sladká a lepkavá kapalina, vytvářená včelami (případně i jiným hmyzem) sběrem a zahušťováním sladkých šťáv - především nektaru z květů (tzv med květový) a výměšků hmyzu (tzv medovice), kterou vylučují například mšice Sběrem a přetvořením medovice vzniká medovicový med neboli lesní med[1] Tmavost lesního medu je způsobena barvivy obsaženými v míze lesních dřevin
Mnoho lidí se dívá na med - jeden z hlavních produktů včel jako na pouhou příjemnou sladkost I když v dnešní době máme mnoho cenných a na vědeckém základě postavených znalostí o medu a jeho vztahu k fyziologii výživy a k ochraně zdraví člověka vůbec, nedokázali jsme dosud snížit vysokou spotřebu řepného cukru, která se pohybuje v Čechách kolem 40 kg na osobu a rok Spotřeba medu je ve srovnání s okolními státy v naší republice velmi malá, ba nejnižší - asi 25 dkg na osobu za rok Tato bilance nás vede k zamyšlení Je třeba zvážit důsledky nadměrného přetížení lidského organizmu při štěpení disacharidů řepného cukru, a to nejen vzhledem k zatížení enzymatické činnosti při asimilaci této chemické sloučeniny, ale i v souvislosti s chorobami dneška Fyziologové dnes přičítají vysoké spotřebě řepného cukru značný podíl viny na vzniku a průběhu tzv civilizačních chorob a považují stoupající spotřebu cukru za největší zlo v lidské výživě
Naproti tomu včelí med obsahuje převážně monosacharidy, glukózu - cukr hroznový a fruktózu - cukr ovocný, v různém množství a poměru podle zdrojů včelí pastvy Těchto jednoduchých cukrů organizmus člověka téměř bezpracně a bez enzymatické zátěže využívá; přeměnu cukrů v celém chemickém koloběhu obstarávají včely
Med květový slunečnice