GRIZLY Lněné semínko zlaté 1000 g
Administrativní zařazení: Olejnatá semena
Složení: Lněné semínko zlaté
Výrobek je vhodný pro přímou konzumaci (doporučujeme ale semínka nejdříve namočit a následně pomlít, aby se z nich podařilo získat co nejvíce živin)
Upozornění: Může obsahovat stopy arašídů, jiných ořechů, sezamu, SO2
Skladování: Skladujte v suchu a chladu Chraňte před přímým slunečním zářením
Země původu: Česko
Balení: Znovuuzavíratelný PP obal s násypníkem viz foto
Lněná semínka patří k opravdovým výživovým pokladům Konzumujeme je nejlépe v syrovém stavu, kdy jsou nutričně nejhodnotnější Z pohledu výživové hodnoty jsou lněná semínka tzv superpotravinou Vyznačují se vysokým obsahem vitamínů B1, B2, B3, B5, B6, vitamínu E Dále obsahem vápníku, železa, manganu, hořčíku, fosforu, draslíku, selenu a zinku Lněná semínka obsahují cca 30 % tuků, konkrétně omega-3 mastné kyseliny, které se vyskytují hlavně v rybím tuku, mají příznivý vliv na metabolismus tuků (snižují LDL cholesterol) Vedle prospěšných omega-3 mastných kyselin obsahují lněná semínka také koncentrace fytoestrogenů lignanů, což jsou rostlinné estrogeny, které se v našem organismu chovají podobně jako estrogeny lidské Konzumaci by se tedy měly vyhnout těhotné a kojící ženy
Lněná semínka jsou vyhledávaným zdrojem vlákniny a zejména proteinů (cca 20 g/100 g), proto jsou oblíbenou potravinou vegetariánů a veganů Lněná semínka patří mezi tvrdší semena, která lidský organismus těžko tráví Lněná semínka je tedy nutné důkladně rozkousat, jinak z nich nedostaneme potřebné výživné látky Před použitím je mnohdy lepší lněná semínka rozemlít nebo rozdrtit v hmoždíři Po takovéto úpravě semínka konzujeme nejlépe ihned
Čerstvé namleté semínko má příjemnou oříškovou chuť a je dobré v salátech, salátových omáčkách, nebo spolu s rozmačkaným banánem jako výživná snídaně pro děti i dospělé Díky tomu, že semínka při namočení vypouští slizovité látky, lze z namočeného lnu dělat křupavé placky, které se báječně hodí k salátům
Lněná semínka ( Česká odrůda RACIOL - poměr mastných kyselin 1:1) jsou vyhledávaným zdrojem vlákniny a bílkovin, proto jsou oblíbenou potravinou vegetariánů a veganů