Riboflavin (vitamin B2) je významnou látkou, která přispívá k normálnímu energetickému metabolismu
V organismu vykazuje antioxidační aktivitu Přispívá k normální činnosti nervové soustavy a ke snížení míry únavy a vyčerpání
Uplatňuje se při metabolismu železa v krvi a pomáhá k udržení normálních červených krvinek Má vliv na kvalitu pokožky a zraku Riboflavin patří do skupiny vitaminů B, které jsou rozpustné ve vodě a v těle se neukládají, proto je žádoucí jej stále doplňovat
Zvýšenou potřebu mají ženy užívající antikoncepci, adolescenti, starší lidé a lidé se sníženým příjmem mléčných produktů Nedostatek riboflavinu se projevuje hlavně zánětlivými změnami kůže (dermatitidami) a sliznic Nejčastěji se vyskytuje při léčbě antibiotiky nebo při některých onemocněních (celiakie, diabetes, onemocnění štítné žlázy, poruchy trávicího traktu)
Příznaky nedostatku
jsou např rozpraskané koutky rtů, afty, bolest v krku, pálení očí, mastící se vlasy, ospalost, suchá a drsná kůže, záněty spojivek a světloplachost Zvýšený příjem riboflavinu je vhodný pro ženy užívající kontraceptiva a dále pro všechny další, kteří z různých důvodů nepřijímají mléko a mléčné výrobky Nedostatek riboflavinu se vyskytuje především u těch, kteří mají rovněž nedostatek dalších vitaminů skupiny B Riboflavin se přirozeně vyskytuje v mléce a sýrech, ve vnitřnostech, některých mořských rybách a droždí
Pro pokožku, zrak a metabolismus Přispívá k normální činnosti nervové soustavy a ke snížení míry únavy a vyčerpání