Nominal Směs na chléb s lněnou vlákninou 5 kg
Chléb s lněnou vlákninou slouží k přípravě chleba s výraznější chutí Strukturou i barvou střídy připomíná běžný chléb
Složení směsi:
Deproteinovaný pšeničný škrob, jáhlová mouka, lupinová mouka, bramborové vločky, lněná vláknina, cukr, sůl, zahušťovadlo guma guar, chlebové koření
Suroviny pro přípravu chleba:
500 g směs
475 ml(g) vody
20 ml oleje
13 g čerstvého droždí
Postup pro přípravu chleba v domácí pekárně:
Na dno pečící nádoby patří tekuté suroviny – voda a olej Do nich rozdrobte čerstvé droždí a přidejte směs na chléb Doporučená dávka droždí ve spojení s vodou pokojové teploty se týká 2hodinových programů „gluten free“ či sprint (ETA) U ostatních pícek si musíte najít svůj způsob pečení Vychází-li z pekárny chléb překynutý (propadlý s velkými nerovnoměrnými póry ve střídce), snižte dávku droždí nebo použijte chladnější vodu Pokud máte opačný problém a chléb je nedokynutý s případnými prasklinami, použijte teplou vodu nebo více kvasnic
Postup pro pečení v běžné troubě:
Vymíchejte těsto dle návodu Protože si dobu kynutí hlídáte sami, můžete dávku droždí zvýšit na 15 g/500 g směsi Těsto nechejte chvíli odpočinout a pak naplňte do důkladně vymazané formy Ta by měla být naplněna maximálně do 3/5, aby mělo těsto prostor ke kynutí Snadné je těsto zpracovávat naolejovanými dlaněmi Z těsta můžete vytvarovat válec, obalit např ve slunečnicových semínkách a teprve potom vtlačit do formy Chléb necháte kynout 45–60 min pod vlhkou utěrkou, aby povrch neokoral Pečte ve vyhřáté troubě (nejprve 200 °C, pak stáhněte na 180 °C) cca 60 min Pokud se vám bude zdát, že povrch chleba rychle tmavne, přikryjte ho včas alobalem Po upečení hned vyklopte, ale krájejte až po vychladnutí
Slunečnicové bulky:
Vytvarujte asi 100 g kuličky, obalte ve slunečnicových semínkách a uložte na plech Nechejte kynout asi 40 min (dle teploty), chraňte před okoráním, nestlačujte Pečte při 200 °C asi 20 min
Rustikální kostky:
Těsto dlaněmi roztlačte na vrstvu 2-3 cm silnou a rozkrájejte na obdélníčky (přibl 10x15 cm) Přeložte na plech (můžete horní plochu vtlačit do semínek) a nechte asi 40 min kynout Pečte při 200°C asi 20-25 min
Chléb s lněnou vlákninou slouží k přípravě chleba s výraznější chutí Strukturou i barvou střídy připomíná běžný chléb