Čaj Majestic Biogena Noni & švestka 20 x 2,5 g
Připravený čaj má červenou barvu přecházejících do modrých tónů s vůní po švestkových povidlech Chutná medově a povidlově, s tóny koření a švestky Kromě extraktů z plodů Noni a švestky obsahuje čaj plody borůvky, aronie, listy ostružiníku a další složky Přirozeně bez obsahu kofeinu Čaj neobsahuje alergeny
Co jste možná nevěděli
Noni je tropický keř z Polynésie, z něhož se sklízí plody, které dozrávají v průběhu celého roku Plody se lisují na šťávu, která obsahuje cenné aminokyseliny, vysoké množství vitaminu C, mastné kyseliny, selen a vlákninu Šťáva se fermentuje na tzv džus, který pomáhá zvyšovat imunitu
Švestky jsou zralé tmavé dužnaté peckovice slivoně švestky Kromě tradičního využití ve středoevropské kuchyni a ve výrobě destilátů si jich ceníme pro vysoký obsah minerálních látek a vitamínů
Noni: Morinda citrifolia, mařinka citrolistá
Morinda je strom keřovitého vzrůstu, vyskytuje se zejména v tropických oblastech na ostrovech pro nás velmi exotických - na Tahiti a okolních ostrovech francouzské Polynésie Noni - Morinda citrifolia - se řadí do čeledi mořenovitých Rubiaceae Blahodárné účinky noni na organismus využívali mezi prvními Indové, dnes se můžeme s noni setkat v tropických oblastech Jižní Ameriky, Tichomoří a Francouzské Polynésie
Již v knize knih v bibli je psáno o stromu života, který rodí ovoce 12 krát do roka
Morinda citrifolia je označována jako "Královna plodů" Strom si vysložil jména "Strom života", s úctou pak "Dar nebes", neboť si nedovedli vysvětlit proč léčí, zbavuje je bolestí, pomáhá přežít hladovění a omlazovat tělo
Švestky pro chuť i pro zdraví
Plody všech slivoní mají vysoký obsah vlákniny, která prospívá správné činnosti střev Sušené i syrové plody slivoní se doporučují i při atonii (ochablosti střev) Podobný, i když slabší, účinek mají i kompoty a šťávy doporučované také pacientům trpícím vysokým tlakem V plodech švestky se nacházejí různé sloučeniny draslíku, které působí močopudně Zlepšují vylučování vody a odstraňují z těla přebytečnou sůl
Sušené nebo čerstvé švestky
Sušením se v ovoci zvyšuje obsah antioxidantů, které chrání organismus před vznikem rakoviny, stárnutím pokožky a dalšími chorobami Vědci z univerzity v Bostonu zjistili, že v sušených švestkách se skrývá více antioxidantů než v hrozinkách Sušené švestky jich obsahují až sedminásobně více než čerstvé plody, avšak ztrácejí oproti nim většinu vitaminu C Za pozornost stojí také antibakteriální účinky sušených švestek Extrakt z plodů snižuje v potravinách množství škodlivých bakterií, jakými jsou salmonely nebo listerie
Švestky, kosti a paměť
Švestky mohou ovlivnit i pevnost kostí Jsou důležitým zdrojem draslíku, který chrání organismus před ztrátou vápníku Ve švestkách se skrývá i bór, který rovněž působí jako prevence osteoporózy K pokrytí denní dávky bóru stačí sníst pouze sto gramů švestek, tedy několik málo plodů Švestky obsahují i fenolové sloučeniny, které zpevňují kapiláry a působí proti ateroskleróze
Ovocno-bylinná směs plná chuti sladkých švestek a exotického noni