Tvarohový citrónový chlebíček s Chia a Goji

Recept vlastní, poměrem ingrediencí postupem času "doladěný" do obrazu svého... chuti, které jsem si přála dosáhnout.

Oblíbený pro svoji jednoduchost, rychlost... ale také nezaměnitelnou chuť... výraznější díky pohance a citrónu, přesto svěží a lehkou... s "vlahou" konzistencí těsta díky tvarohu a kokosovému oleji... prostě jeden z mých oblíbených. Výborný jak do formy na chlebíček, tak ale i koláč ("cukruji" pak sušeným kokosovým mlékem).

 

Budete potřebovat:

 
Jak na to:
 

Když si vzpomenu, tak si hodinu, nebo i víc předem, namočím Goji a brusinky do rumu. Naposled jsem to zkoušela i s rozinkami... záleží jen na tom, na co zrovna máte chuť, nebo máte k dispozici ;-)

  • Nejdříve si v mikrovlnce rozpustím "kokosák" - nějakou dobu totiž trvá, než se zcela rozpustí... a následně "zchladne" do ideální teploty, aby nebyl příliš teplý.
  • Vyšlehám si žloutky s "cukrem", pár minut... do kterých pak zašlehám už přichystaný "tekutý" kokosový tuk, a tvaroh.
  • Mouku smíchám s práškem do pečiva a lžící Chia, a vmíchám do připravené hmoty.
  • Přidám namočené Goji s brusinkami, Rum klidně také ;-) kůru z 1 citrónu, šťávu z 1/2 citrónu (ze slabé poloviny bohatě stačí).
  • Nakonec opatrně vmíchám sníh z bílků.
  • Těsto naliji do "kokosákem" vymaštěné, a kokosem vysypané formy... a dám péct do předehřáté trouby.
Pečeme na horký vzduch při 150°C - asi hodinu. Jelikož ale každá trouba peče jinak, a záleží také na formě, kterou použijete... nezapomeňte na osvědčenou "špejlovou techniku" ;-) ...dle oka, zkuste klidně už ve 40. minutě.
 
Pak už stačí jen "vydržet" :-) .. nakrájet a vychutnávat.
Chlebíček je výraznější chuti, a to i díky přidané pohankové mouce... s jemnou chutí po citrónech... vlahý díky tvarohu a kokosovému tuku.