Koláč s tvarohem plný vlákniny

Opět jeden vlastní... a velmi oblíbený recept. Milovníci "sušších" koláčů si zde na své nejspíše nepřijdou. Dezerty, jejichž základ je tvořen ovocem nebo zeleninou, jsou vždy krásně vláčné a nikdy tolik neublíží linii – obsahují totiž velké množství vlákniny. A tady je jeden z nich!

 

Budete potřebovat:

1.

  • 2 vejce
  • 1/2 hrnku třtinového cukru
  • 1/2 hrnku kokosového oleje
  • 2 lžíce Rumu (mandlového)

2.

3.

 
Jak na to:
 

Nejdříve si v mikrovlnce rozpustíme kokosový tuk, abychom později neztráceli čas čekáním na to, než nám dostatečně zchladne.

Ve větší misce smícháme přísady (bod č.2) - mouku se strouhaným kokosem a práškem do pečiva. Do té samé misky můžeme ihned nastrouhat jablka i cuketu.

V další misce smícháme ingredience (bod č.1) - vejce s cukrem, rumem a kokosovým tukem. Neztrácíme čas šleháním, stačí jen chvíli pohrát si s metličkou a vše důkladně promíchat ;-) Když máme, nalijeme k již připravené směsi s moukou, a vše spojíme v těsto.

Do kokosovým tukem vymazaného a strouhaným kokosem vysypaného menšího pekáče stěrkou urovnáme těsto. A nyní už přichází na řadu kvalitní ovocná pomazánka ST.Dalfour (v mém případě garnátové jablko s malinami), popř. povidla (záleží jen na Vás, na co zrovna máte chuť nebo máte k dispozici)... a nepravidelně v malém množství pomocí lžičky poklademe na těsto.

A je tu finish! V menší misce smícháme tvaroh s rumem a sirupem... dáme do sáčku... odstřihneme růžek... a dle naší momentální chutě, nálady a fantazie, ozdobíme tvarohem koláč, jak jen nás zrovna napadne :-)

Kdo má rád ořechy, může rozhodně navrch přidat. Nejlépe nahrubo sekané.

Pečeme v předehřáté troubě na 180°C, cca hodinu. Opět to jistí "špejová technika" ;-) ...protože každá trouba peče jinak, včas vyzkoušíme. Chceme koláč upečený, ale zároveň ne vysušený.